JAN DANIELSONS MINNESFOND


Jan Danielson föddes den 20 mars 1938 i Arvika och lämnade oss den 17 juni 2003. Hans vision om en bättre värld lever vidare genom Green Cross. Han kallade sig själv ”Ekosofen” och blev känd genom sin medverkan som programledare i SVT-programmet Mitt i Naturen och som fältreporter i Sveriges Radios Naturmorgon. Jan Danielson var även författare och miljöjournalist för bl.a. Aftonbladet. Han skrev böckerna Väderboken – Om Konsten att Förutspå Väder, Bondeboken och Träd i Marker och Myter. Tillsammans med EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin grundade han Gröna Korset i Sverige och var ordförande 1998-2003. Jan Danielson kom från Värmland men flyttade till Skåne 1966 där han bodde med sin familj i ett konstnärskollektiv i ett hus på landet i Degeberga. I sin trädgård hade han bland annat en damm med grodor och paddor samt en stor voljär med ett berguvspar. Under årens lopp kläcktes uppemot 100 berguvsungar i denna voljär. Dessa berguvsungar släpptes ut i det fria.

Green Cross Sweden delar årligen ut ett stipendium ur en minnesfond till Jan Danielsons ära. Stipendiet är avsett för unga människor som arbetar med och studerar freds- och miljöfrågor. Den sökande bör vara studerande vid folkhögskola, högskola eller universitet. Juryn består av medlemmar ur Jan Danielsons familj: Annika Blom, Anna-Britta Bromander, Jan Bromander, Axel Danielson, Max Danielson och Paula Danielson.

Ansökan till minnesfonden
Skicka gärna en projektbeskrivning (max en A4), en personlig presentation (max en A4) samt CV. Ansökan bör innehålla uppgifter om studier och intresseinriktning. Sista datum för ansökan är den 31 september 2018. Mottagaren av stipendiet ska senare skicka in dokumentation. Skicka ansökan till:

Jan Danielson Minnesfond
Green Cross Sweden
Kastellgatan 1
413 07 Göteborg

Eller genom e-post:
gcs@green-cross.se


Mariann Grundvall är mottagare av Minnesfond

mariann-grundval-2l-

Mariann Grundvall valdes av juryn till årets mottagare av Jan Danielsons minnesfond för sin forskning på industrihampa som ett miljövänligt byggmaterial.

Mariann studerar arkitektur på mastersprogrammet Design for Sustainable Development vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Hon är nu inne på sin tionde och sista termin där hon skriver sitt examensarbete på 30 hp. Mariann har ett brinnande intresse för smart design och hållbarhetsfrågor och har en särskild nyfikenhet på biobaserade byggmaterial. Idag fortsätter byggsektorn att deponera stora mängder farligt avfall i naturen, vilket resulterar i efterdyningar av toxiska effekter för både miljö och människa. Hon anser att det behövs större investeringar i utvecklingen av mer hållbara alternativ. Hon har valt att fördjupa sig kring industrihampa för att det är en stark och snabbväxande gröda med många miljömässiga fördelar, inte minst då det används som isoleringsmaterial i hus eftersom växten naturligt är väldigt fukttålig samt motståndskraftig mot mögel, röta och skadedjur.

Mariann Grundvall ser en stor utvecklingspotential kring materialet och skulle vilja fortsätta att arbeta med hållbar design i sitt yrkesliv. Hennes examensarbete innefattar även designen utav ett fritidshus där hampa kommer att användas som isolering. Detta siktas på att börja byggas under 2016. Vi ser fram emot att se ett spännande resultat
Partners   >   Kontakt   >   Pressrelease
Webdesign: Tonia Moya & Ygor Geyer