EVENEMANG

Greencross default header content

Inspiration från ett tibetanskt perspektiv
26 april 2014

Välkommen till Event 2014: ”En resa om globala utmaningar till människors medvetande – Inspiration från ett tibetanskt perspektiv” med gästtalaren Drubpon Konchog Khandro-la. Hon är den första kvinnliga retreat mästaren i Drikung Kagyu traditionen i tibetansk buddism och föddes utanför Lhasa i Tibet. Finns det ett samband med allt som händer i världen, såsom miljökriser och klimatförändringar, och vår eget medvetande? Vad kan vi lära oss från den tibetanska kulturen om inre balans och respekt för Moder Jord.

Läs mer…


Earth Dialogues 2013
3 september 2013

I samband med Green Cross 20-årsjubileum och General Assembly 2013 hölls den sjunde Earth Dialogues den 3 september 2013 i Genève. Statschefer, framstående vetenskaps- och affärsmän samt ledare för civilsamhället hade samlats för att finna lösningar och konkreta åtgärder för att motverka en hotande global klimatkatastrof. En deklaration för en fredlig och hållbar värld formulerades. I deklarationen fastslås att: ”Att fortsätta med business-as-usual med en konsumtionsdriven ekonomi med resurs- och energikrävande tillväxt kommer högst troligen att leda till en katastrof. Det nuvarande ohållbara sättet att producera och konsumera måste ändras. Vi måste utveckla och implementera mer ansvarsfulla strategier för tillväxt och utveckling.”

Läs mer…


Tiokasin Ghosthorse till Native Vision Filmfestival
Göteborg 23 mars 2013

Tiokasin Ghosthorse kom till Göteborg den 22 mars och talade vid bland annat Native Vision Film Festival i samarbete med Green Cross Sweden. Under hans vistelse i Sverige var han gäst i Sveriges Radio och blev intervjuad av TV4. Tiokasin Ghosthorse är från Cheyenne River Lakota Nation – och tillhör klanerna Itazipco/Mnicoujou och Oglala-folket. Han är en prisbelönt programledare och producent på First Voices Indigenous Radio. Han är en av de starka traditionella röster som hörs i Nordamerika bland indianbefolkningen och deras många olika nationer. Med en lång historia som talare och aktivist för ursprungsbefolkningars rättigheter och opinionsbildning började Tiokasin Ghosthorse som tonåring att tala i FN i Genève, Schweiz.

Läs mer…

 


The Children’s Peace Festival i Kenya
21 november 2012

För att främja budskapet om fred hölls den 21 november 2012 the Children’s Peace Festival i det tidigare konfliktdrabbade området Rift Valley, Kenya. Med en stor bild på professor Wangari Mathaai och fredsduvan marscherade över 1 200 barn från 39 olika skolor och etniska byar, där många var internflyktingar under ledning av en paradorkester till fredsparken Wangari Mathaai Peace Park in i Molo Town. Politiker och beslutsfattare som deltog tillsammans med barnen på fredsfestivalen var med och skrev på ett uttalande om fred i Kenya som skickades till regeringen. Molo Town var en av de byar som drabbades hårdast av våldsamheterna. Fredsparken byggs med medel från den välgörenhetskonsert som Green Cross Sweden Youth anordnade 2010 i Göteborg.

Läs mer…


Klimatfilmfestivalen “The Green Planet”
Torsby 17 – 21 oktober 2012

Den fjärde Klimatfilmfestivalen hålls i år den 17 – 21 oktober i Torsby. Fokus ligger på de möjligheter klimatutvecklingen ger oss genom den omställning som sker på alla fronter i samhället. En rad forskare, opinionsbildare, filmare, producenter, politiker m.fl. medverkar i festivalens seminarier. Klimatfilmfestivalen arrangeras av Global Kunskap och Sebra Film i samarbete med Green Cross Sweden, EU-kommissionen, Hela Sverige ska leva, Torsby kommun, Torsby utvecklings AB, Företagarna, ABF, Missionskyrkan, Center för klimat och säkerhet vid Karlstads universitet samt flera folkhögskolor, lokala och regionala organisationer och företag. Festivalen vänder sig till människor i alla åldrar och visar filmer från hela världen relaterade till klimatförändring på planeten. Läs mer om Klimat

 


Elmopedturnén 2012 – en Klimatshow som underhåller
Göteborg 19 maj – 18 juni 2012

Elmopedturnén erbjuder en underfundig och rolig klimatshow om de svåra frågorna kring hur vi ska minska halten koldioxid i atmosfären till en hållbar nivå. På scenen hittar vi den engagerade meteorologen Pär Holmgren och den ordvrängande artisten Staffan Lindberg. Vetenskap blir till trallvänliga refränger som lockar fram såväl skratt som engagemang. Showen är en briljant blandning av fakta, humor och massor av musik. Green Cross kommer att genomföra ett evenemang tillsammans med Elmopedturnén när den passerar västkusten i september 2012. Läs mer www.elmopedturnen.se.

 

 Green Cross-evenemang och GCS Årsmöte 2012
Göteborg 25 april 2012

Green Cross Sweden höll evenemanget Var är vi i världen 2012 och sitt årsmöte den 25 april på Handelshögskolan i Göteborg. Talarna var Anders Wijkman, Angaangaq Angakkorsuaq och Björn Lindgren. Moderator var Tonia Moya. Huvudtemat var utvecklingen i världen och vad som måste hända för att återställa balansen på jorden. Evenemanget bjöd på en rik diskussion med många perspektiv med syftet att väcka frågan om hur vi människor tillsammans kunde trygga vår framtid. Vid årsmötet valdes den nya GCS-styrelsen för 2012 och Gun-Britt Lawurn valdes till vice-ordförande.

 

 


Gorbatjov deltar vid World Water Forum
Marseille, France 12 – 17 mars 2012

– Vatten är kärnan i våra ekonomier, våra samhällen och vår framtid. Vatten är grunden för all utveckling och dess strategiska betydelse har visat sig fungera som ett verktyg för fred men också konflikt. Risken för konkurrens mellan regioner och länder kommer bara att öka om vi inte hittar ett sätt att skydda och rättvist fördela vatten, säger Green Cross Internationals grundare Michail Gorbatjov under öppnandet av den Sjätte vattenforumkonferensen. Gorbatjov, en Nobels fredspristagare, sa även att det måste finnas en politisk, ekonomisk och social förändring i hur vi skall handskas med vatten, annars kommer världen att möta förödande politiska och humanitära konsekvenser.

– Världen måste snabbt bemöta den globala vattenkrisen för att förebygga konflikter och säkerställa en rättvis tillgång till denna livgivande resurs samt minska ohållbar användning av vatten och andra naturresurser för att skydda planeten.
Läs hela talet  och pressmeddelandet.


Treevening – en konsert för fred och träd
Göteborg 24 mars 2010

Under våren 2010 genomförde Green Cross Youth projektet Peace and Trees. Syftet var att belysa miljö- och fredsfrågor genom kultur och musik samt att stödja Fredsprojektet i Kenya. Den 24 mars på rockklubben Sticky Fingers i Göteborg hölls välgörenhetskonserten Treevening till förmån för planteringen av fredsträd i Kenya. Konserten som genomfördes på en onsdagskväll, en vecka innan lönehelg, blev utsåld. Treevening bjöd på underhållning med fantastisk musik från José González, Jaqee, Räfven, Hellsongs, Bye Bye Bicycle, EyeTravel, The Naima Train och DJ Edvin Edvinsson från Fibes oh Fibes. Artister ställde upp utan kostnad för att stödja Green Cross. Välgörenhetsgalan blev en stor succé! Treevening resulterade i nästan 60 000 kronor som oavkortat gick till planteringen av fredsträd och skapandet av en fredspark i Mau Summit. Fredsparken byggs i ett område som utsattes för mycket våld och upplopp i samband med valet 07/08 i Kenya. Projektet Peace and Trees stöddes av Folke Bernadotteakademin, ICA, SWECO, Musik i Väst, Musik Utan Gränser, Body Shop, Pureology, Reklamytor AB och Göteborg & Co. GCY koordinatörer: Isabella Carlsson, Julia Fridmar, Hanna Hellström, Ebba J Källström, Natalie Magnusson och Cecilia Wilson. Tjejerna i ungdomsgruppen inspirerades av Wangari Maathais hängivna arbete för miljö- och fredsfrågor.


Kvinnor med passion för livet och för världen
Göteborg 14 april 2011

Konstnärinan Gun-Britt Lawurn var huvudtalare vid Green Cross Swedens evenemang 2011. Hennes tema var Kvinnor med passion för livet och för världen och hon talade om hur viktig passionen är för livet och för att förändra vår värld. Gun-Britt Lawurn är en miljöengagerad konstnärinna och styrelsemedlem i Green Cross Sweden. ”Det är passionen som ger livet själ” är en av konstnärinnans grundläggande teser och var temat för hennes nyutkomna bok som hon beskriver som en hyllning till kärleken, glädjen och skönheten.
– Målning för mig är ett uttryck för kärleken till livet, säger Gun-Britt Lawurn. För att bemöta nutidens utmaningar och hjälpa världen att återfå balans behöver vi mer än någonsin ta vara på den kvinnliga kraften och anta ett bredare perspektiv på livet.
Filmen TAKING ROOT visades och är historien om Kenyas Nobels fredspristagare Wangari Maathais starka övertygelse att aldrig ge upp och vars enkla handling med trädplantering växte till en landsomfattande rörelse för att värna miljön, skydda mänskliga rättigheter och försvara demokratin. Wangari Maathai var hedersmedlem i Green Cross Internationals styrelse och hennes organisation Green Belt Movement samarbetar med Green Cross Sweden i Freds- och försoningsprojektet i Rift Valley, Kenya.


COP15 – Klimatmötet i Köpenhamn
Köpenhamn 7-18 december 2009

Klimatkonferensen i Köpenhamn, COP15, hölls år 2009. Green Cross International arrangerade ett evenemang där representanter från Climate Change Task Force talade, vilka även fanns på plats i Köpenhamn för att bedriva lobbyverksamhet vid klimatförhandlingarna. Bland talarna fanns också Miss Sweden, Azra Duliman, som representerade den yngre generationens perspektiv på globala klimatfrågor. Green Cross Denmark och Green Cross Sweden stöttade Green Cross International arbete med klimatmötet. (I bilden: Miss Sweden, Azra Duliman och GCI President Alexander Likhotal).