Juletider

Love_Johansson_194x194Nu är det jul igen, och julen varar än till påska… Eller? Julen var förut en av de få tidpunkter på året då det fanns en chans att få nya saker som en behövde. Kanske ett par nya vantar eller skor. Gåvan fyllde då en funktion, både för att vi fick saker vi faktiskt behövde men även för att stärka bandet mellan den som gav och den som tog emot.

Så länge vi inte kunde utvinna mer naturresurser än vad jorden klarade av, utgjorde gåvor inget omfattande miljöproblem. Gåvan var värdefull eftersom den inte alltid var tillgänglig. Idag råder motsatt förhållande. Många saker finns i överflöd året runt och genom reklam övertygas vi om att en vara är åtråvärd, även om den kanske egentligen inte gör att vi blir lyckligare. Den ständiga tillgången till saker har gjort att den 20:e augusti i år inträffade den ekologiska skuldens dag. Den dag där vi hade gjort slut på de årliga resurser jordens ekosystem förser oss med. Allt efter den dagen är ohållbar konsumtion som vi lånat från kommande generationers miljöutrymme. Vi skulle kunna likna det vid att vi vid den dagen hade köpt slut på våra pengar och istället började ta banklån i våra barns namn för att fortsätta kunna konsumera.

Med detta vill jag inte att du ska känna dåligt samvete om du under julen vill glädja någon. Gåvor kan som sagt vara ett sätt att hålla oss varma och stärka banden till de människor vi omger oss med. Men fundera gärna kring vilken funktion dina gåvor fyller och om julen verkligen måste vara långt efter påska. God jul!
Love_Johansson_194x194