Mitt i naturen

Love_Johansson_194x194I luften runt omkring mig är allting alldeles stilla. Höstlöv seglar nästintill ljudlöst ner från trädens kronor och täcker marken i rött, gult och orange. Lukten av träd och svamp gör sig hela tiden påmind; lukten av en ny årstid. Jag sätter mig ner på en stubbe, plockar upp en termos och häller upp en kopp te. Om jag skulle fråga dig vart du tror att jag är just nu skulle du troligtvis svara i stil med ”ute i naturen” eller kanske ”i skogen”. Jag hade svarat samma sak om du frågat mig.

Det intressanta är varför vi väljer ordet ”natur” som om det är något som vi är skilda från. Som en plats vi ibland väljer att besöka. Träd, höstlöv och svamp är något de flesta skulle kunna enas om att de tillhör naturen. Men vi själva… människorna. Är inte också vi natur? Att vi har ett ord som beskriver ”natur” tyder på att vi i tankarna har skapat ett avstånd mellan det som i olika former och färger hela tiden omger oss och vår egen värld. Men tänk om det inte är så? Tänk om människan också är det vi kallar ”natur”? Ord som naturvård och naturhänsyn skulle då få helt andra innebörder. Naturvård skulle innebära att även vårda oss själva. Naturhänsyn ett sätt att respektera oss själva och inte förstöra förutsättningarna för vår egen existens. Om ordet natur inte skulle finnas, skulle då miljöproblem fortfarande vara något vi diskuterade?

Tystnaden bryts av ett knakande när någonting rör sig inne bland träden, troligtvis ett djur. Jag dricker försiktigt ur koppen medan jag lyssnar. Det som orsakar knakandet stannar upp och känner in omgivningen för att sedan fortsätta åt ett annat håll. Jag dricker ur koppen, packar ner termosen och reser mig upp. Tänker att det nog är dags även för oss människor att välja en annan riktning.