Miljöregler för vår skull

Hur högt värderar vi vårt eget välmående? Vår egen luft? Förra året fälldes Sverige för att vi inte uppfyllde kraven på luftkvalitén i våra storstäder. I år är partikelhalterna t.o.m. högre och vi går mot ytterligare ett åtal i EU-domstolen.

En god vän till mig kom hem från Kina häromdagen och hade då bl.a. besökt storstaden Shanghai. Många intryck och en annorlunda kultur sattes i periferin då människorna där verkade ha drabbats av en obehagligt djup rökhosta. Delvis orsakad av de synliga avgasmolnen innehållande gifter. Människor spottade och fräste i alla hörn. De flesta använde munskydd för att skydda sig mot luften. Att ens tänka på luft som något vi måste skydda oss mot känns inte riktigt klokt. Så mycket för frisk luft och rena kalsonger. Är det framtiden vi går till mötes?

Miljöreglerna är inte för skojs skull, de är för vår skull. Frågan är bara hur människor ska förändra sitt beteende och rå på vanor djupt rotade i benmärgen. För visst är det smidigast att ta bilen? Jag kan ju komma och gå när jag vill. Slipper oroa mig för att det inte ska finnas tomma två-säten på spårvagnen som tvingar mig att sitta bredvid en främling. Möjligen kommer jag hem några minuter tidigare men en mer långsiktig syn behövs för att se det klart och tydligt. Andra val kan ge oss en bättre livskvalité i en trevligare miljö. En längre livslängd och en mer social vardag som även kan berika oss. Jag vill att mina barn ska kunna gå ut och leka utan att behöva använda munskydd och ta djupa andetag av den fantastiska vår-, sommar-, höst- eller vinterluften. För den smakar och luktar olika. Friskt och närande. Inte illa och dödande.