Green Cross firar 20 år med stora evenemang i Gèneve


Världen står inför ett vägval. Låt oss göra rätt val inför framtiden

Sedan 1993 har Green Cross International arbetat med frågorna om säkerhet, fattigdom och miljöförstöring. Green Cross har firat 20 år! Den 2-3 september 2013 hölls GCI General Assembly 2013 i Genève. I samband med firandet hålls konferensen Earth Dialogues – Pathways into the Future – Triggers of Change, årets Green Star Awards, piano konserten med den kände ryske pianisten Andrei Gavrilov samt musikalen: 2050 – the Future We Want.

Kan vi förändras? Green Cross anser att vi kan, men möjligheterna minskar alltmer som tiden går. När GCI:s grundande president Mikhail Gorbatjov talade vid Earth Dialogues han adresserade de stor utmaningar som världen står inför. Mänskligheten närmar sig en kritisk punkt och våra naturresurser och vår livsmiljö är alltmer hotad:

– Vi är inne i en process där vi förlorar vår planet. Vi är nära en kritisk punkt. Jag skulle vilja ta upp ett ämne för den diskussionen. Även om vi har haft flera diskussioner, och många konferenser om vatten- och miljöproblem, så är vi inte i närheten av att nå våra mål. Vi kan fortfarande se att tillståndet i miljön och naturen försämras. Jorden kommer naturligtvis att överleva i vilket fall, men det kommer att vara en väldigt annorlunda jord för de som lever på den. Det är inte en överdrift. Jag tror att vi nästan fysiskt kan känna det minskade vatten-, luft- och livsutrymmet.

– Huvudorsakerna till kriserna vi ser är föråldrade teoretiska ideologier, värderingar och institutioner. Tiden har kommit för en förändring, inte tillfälliga lösningar. Konferenser som Earth Dialogues kan bygga en bro till den förändring som vi behöver. De perspektiv och erfarenheter som moderna ledare, politiska veteraner, experter, ungdomar och NGO:er kan stimulera en förnyelse av gediget mulilateralt arbete och beslutsfattande på de högsta nivåerna inom regeringar, sa Mikhail Gorbatjov.

Flera framstående forskare, vetenskapsmän, representanter från provat offentlig sektor deltog på Earth Dialogues. Ett uttalande gjordes som visar på vikten av att hitta ansvarsfulla strategier för utveckling och tillväxt.

I dag behövs Green Cross arbete mer än någonsin. Världen står i dag inför ett vägskäl med utbredd miljöförstöring, fattigdom och över 800 miljoner människor som lever utan tillgång till rent vatten.

Green Cross inbjuder människor runt om i världen att hjälpa oss i vår strävan att skapa en hållbar värld. Läs mer på:

http://www.gcint.org/green-cross-20-years http://www.gcint.org/watch-earth-dialogues-2013 http://www.gcint.org/news/green-cross-general-assembly-keynote-address-mikhail-gorbachev