Tiokasin Ghosthorse till Green Cross-evenemang 2013

Som internationell talare inbjuden av Green Cross Sweden talade Tiokasin Ghosthorse den 23 mars 2013 vid Native Vision Filmfestival . Han intervjuades även av TV4 och tillsammans med GCS ordförande Tonia Moya i Sveriges radio.

Tiokasin Ghosthorse är från Cheyenne River Lakota Nation – och tillhör klanerna Itazipco/Mnicoujou och Oglala-folket. Han är en prisbelönt programledare och producent på First Voices Indigenous Radio, WBAI i New York Pacifica, som sänder till fler än 40 radiostationer i USA. Han är en av de starka traditionella röster som hörs i Nordamerika bland indianbefolkningen och deras många olika nationer. Med en lång historia som talare och aktivist för ursprungsbefolkningars rättigheter och opinionsbildning började Tiokasin Ghosthorse som tonåring att tala i FN i Genève, Schweiz. Ända sedan hans FN-arbete, har han aktivt utbildat människor som lever på ”Turtle Island” (Nordamerika) och internationellt om vikten av att leva i harmoni med varandra och med moder jord.

Tiokasin Ghosthorse, “Tree Root Consciousness – Paradigm of Peace with Mother Earth”
Native Vision Filmfestival, Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, Göteborg, Lördagen den 23 mars www.nativevision.se

Tiokasin Ghosthorse har beskrivits på många olika sätt, som en ”andlig omrörare”, en ”talesman för naturens rättigheter”, en ”pedagog för ursprungsfolkets tankeprocess” och en ”agitator för att skapa gemenskap”. Han är mästare musiker med Lakota-flöjt och spelar även traditionell modern musik med inhemska och europeiska instrument. Tiokasin Ghosthorse har uppträtt hela världen, bl.a. katedralen Saint John the Divine, Lincoln Center, Madison Square Garden, Metropolitan Museum of Art och i FN.

–  We have to stop with the idea of creating peace on earth and begin with creating peace with Mother Earth, säger Tiokasin Ghosthorse.

På filmfestivalen talade Tiokasin Ghosthorse. Han gav sina perspektiv på rötterna till mänsklighetens största utmaningar i den nuvarande globala ekologiska krisen. Han menade att det grundar sig i vår egen syn på hur vi uppfattar vår roll i “världen” och vilken relation vi har till den – nämligen moder jord.

I vår tid är en av mänsklighetens största utmaningar förståelsen av helheten, om hur alla stora frågor hänger ihop – som global säkerhet, fred  och hållbar utveckling. Nu står mänskligheten inför ett vägval gällande vår gemensamma framtid. Det är just det helhetsperspektiv och budskap från ursprungsbefolkningen som kan hjälpa oss att se livet från ett större perspektiv. Det sveper en enorm kraft och energi över hela världen bland ursprungsbefolkningarna. De gör allt för att skydda vår levande jord, allt levande och för att få människor att vakna.

För mer information om Tiokasin Ghosthorse är du välkommen att kontakta Green Cross 031-146 111, gcs@green-cross.se.

www.firstvoicesindigenousradio.org