JAN DANIELSONS MINNESFOND

JAN DANIELSONS MINNESFOND 2025

GTranslate Button

Green Cross delar årligen ut ett stipendium till Jan Danielsons ära

Stipendiet är avsett för unga människor som arbetar med och studerar freds- och miljöfrågor eller har ett stort engagemang. Den sökande bör vara studerande vid gymnasiet, folkhögskola, högskola eller universitet. Juryn består av medlemmar ur Jan Danielsons familj.

Ansökan till minnesfonden
Skicka en projektbeskrivning (max en A4), en personlig presentation (max en A4) och CV. Ansökan bör innehålla uppgifter om studier och intresseinriktning. Sista datum för ansökan är den 15 december 2024. Mottagaren av stipendiet ska senare skicka in dokumentation.

Skicka ansökan till:

Jan Danielsons Minnesfond
Green Cross Sweden
Kastellgatan 1
413 07 Göteborg

Vi tar emot ansökningar elektroniskt genom e-post: gcs@green-cross.se

Greta Thunberg är mottagare av Minnesfonden

Green Cross Sweden stipendium till minnet av Jan Danielson presenterades till Greta Thunberg den 16 maj 2019 på hennes Future For Friday demonstration utanför Riksdagshuset i Stockholm. Priset sponsrades av de gröna konsulterna Melica, i Göteborg. Juryn för minnesfonden bestå av Jan Danielsons familjemedlemmar. Förut var minnesfonden avsedd för unga människor i folkhögskoleålder. Men efter Gretas otroliga klimatengagemang som börjades som en skolstrejk på fredagar och sedan blev en global rörelse bestämde juryn att sänka åldern till 15 år. Jan Danielson som var utbildad speciallärare hade stor insikt om hur ungdomar och barn tänkte och kände. I sina artiklar skrev han att han hoppades att få se en stark ungdomsrörelse för miljön växa fram. Och nu händer det som Jan Danielson hoppades på!
– Du kan inte lösa krisen utan att behandla den som en kris, utan att se helhetsbilden. Du kan inte lämna ansvaret till individer, politiker, marknaden eller andra delar av världen. Det här måste inkludera allt och alla, sa Greta vid – Tal i National Assembly, Paris, Frankrike 23/7-2019.  

17 maj 2019, framför Riksdagen i Stockholm. Foto: Tonia Moya

Ekosofen Jan Danielson

Jan Danielson föddes den 20 mars 1938 i Arvika och lämnade oss den 17 juni 2003. Hans vision om en bättre värld lever vidare genom Green Cross. Han kallade sig själv ”Ekosofen” och blev känd genom sin medverkan som programledare i SVT-programmet Mitt i Naturen och som fältreporter i Sveriges Radios Naturmorgon. Jan Danielson var även författare och miljöjournalist för bl.a. Aftonbladet. Han skrev böckerna Väderboken Om Konsten att Förutspå Väder, Bondeboken och Träd i Marker och Myter. Tillsammans med EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin grundade han Gröna Korset i Sverige och var ordförande 1998-2003. Jan Danielson kom från Värmland men flyttade till Skåne 1966 där han bodde med sin familj i ett konstnärskollektiv i ett hus på landet i Degeberga. I sin trädgård hade han bland annat en damm med grodor och paddor samt en stor voljär med ett berguvspar. Under årens lopp kläcktes uppemot 100 berguvsungar i denna voljär. Dessa berguvsungar släpptes ut i det fria!

Jan Danielson som ordförande i Gröna Korset Sverige lämnar över priset till skolklassen som vann Earth Charter teckningstävlingen.