KLIMAT

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. Den globala uppvärmningen på planetens lägre atmosfär och hav påverkar alla ekosystem och allt levande. Temperaturhöjningen på vår planet är ett verkligt hot mot hela vår civilisation.
FN:s klimatpanel IPCC har slagit fast att människans påverkan ligger bakom uppvärmningen. Den största orsaken idag är utsläppen av växthusgaser främst koldioxid. Utsläpp som vi ger ut idag stannar i vår atmosfär under lång tid. Det innebär att de beslut vi fattar idag påverkar även kommande generationers levnadsförhållanden och allt levande. Vi befinner oss i nödläge.

Jordens medeltemperatur har ökat med drygt en grad sedan förindustriell tid. I Arktis går uppvärmningen dubbelt till tre gånger så snabbt och medeltemperaturen där har redan ökat med över 2°C. På havsområdet runt nordpolen och de kringliggande landmassorna har havsisens utbredning minskat med cirka 13 % per årtionde sedan 1979. Extrema väderförhållanden och naturkatastrofer ökar exponentiellt och inträffar på extremt olika sätt och på olika platser på vår planet.
Idag ser vi ökade värmeböljor, torka, skogsbränder och akut vattenbrist samt översvämningar, lerskred och regnstormar. Den genomsnittliga havsytan har redan höjts med cirka 20 centimeter, vilket gör det lättare för stormfloder och orkaner att nå längre in över land. Havet påverkas med korallblekning som slår ut korallrev jorden runt.

2020 präglades inte bara av covid-19 men även av de värsta klimatkatastroferna som inträffade runt om i världen. Särskilt drabbade är de fattigaste och mest utsatta befolkningarna. De flesta ekosystem på jorden påverkas av någon form av klimatförändringar. Idag flyr fyra gånger fler människor undan klimathändelser än från krig. Klimatförändringarna hotar att eskalera mot en värld där den globala uppvärmningen överstiger 1,5 grad °C. I en relativt ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC om hur stort gapet är mellan utsläppen går det åt fel håll för de uppsatta målen. 2018 innebar nya rekordutsläpp av växthusgaser. För att motverka klimatförändringarna krävs det internationellt samarbete och långsiktiga, gemensamma mål för att minska utsläppen, nya energilösningar och att vi alla värna om jordens resurser. Inom Parisavtalet och Mål 13 i Agenda 2030 har länder åtagit sig att jobba för minskade utsläpp.

För att minska utsläppen tillräckligt för att hamna under en två graders global uppvärmning och sikta på max 1,5 °C graders global uppvärmning behöver vi fasa ut alla fossila bränslen och dess utsläpp till år 2050, samt få ned utsläpp av andra växthusgaser kopplat till exempelvis matproduktion. För att nå det viktiga 1,5-gradersmålet krävs utsläppsminskningar på 55 % till 2030.
Green Cross stödjer Ursprungsfolken


Fukushima and The Lakota Man
Fossila bränslen och kärnkraft är ohållbara energikällor. Kärnkraft och gaskraft är ingen hållbar lösning för att ersätta fossila bränslen. Kärnkraften innebär miljöförstöring, olycksrisker (i Tjernobyl 1986 och en i Fukushima 2011) och risk för vapenspridning. Även Ursprungsfolket är utsatt från uranbrytning och från radioaktiva kontamination. För att förstå frågan om kärnkraft på djupet, titta på Fukushima och The Lakota Man, som är en 50 minuters dokumentärfilm producerad av Hasse Lisskog i samarbete med Green Cross. Vi följer i Tiokasin Ghosthorses fotspår och genom urbefolkningens perspektiv tittar vi närmare på kärnfusion, kärnkraftverk och uranbrytning. Denna film tar oss till Fukushima-regionen och Lakotaindianernas inhemska trakter i South Dakota.
Klimatutbildning för Artister på Västkusten
Green Cross Sweden tillsammans med GCS ordförande Ebbot Lundberg anordnar en tvådagars klimatutbildning för artister, med kvällsspelning i Göteborg. Målgruppen är svenska musiker i västsverige som vill engagera sig för att sprida klimatbudskap. Preliminärt är datumet den 25 -26 augusti och platsen är Göteborg eller alternativt Hönö. Musikerna får en klimat-workshop och interaktiv utbildning under två dagar med en kvällsspelning som avslutning. Västkustens workshop är ämnad att ge artister en inspirerande grund till klimat och ekologi. Det blir dialog om vad de som artister och kulturarbetare kan göra som ”Gröna Ambassadörer” för Moder Jord. Musiker kommer att erbjudas att vara med i musikgalan Skydda Vättern i Huskvarna Folkets Park, preliminärt den 25 september tillsammans med Ebbot Lundberg, Roger Pontare och Tiokasin Ghosthorse. Artisteri är ett kraftfullt verktyg i samhällsutvecklingen.
Green Cross planterar träd i Tibet
Klimatförändringarna sprider sig över hela världen och även Tibet drabbas. Under de senaste 50 åren har glaciärerna i landet varit på väg att försvinna. Tibet innefattar det största istäckta området utanför Arktis och Antarktis och benämns som jordens tredje pol. Green Cross planterar träd i Katsel och Medrogungkar i Tibet med inhemska trädslag från regionen vilket bidra till att motverka klimatförändring. Träd och gröna växter tar upp och binder koldioxid när de växer men storskalig trädplantering leder till förlust av biologisk mångfald. Trädplantering som görs i samklang med den naturliga miljön ger näring år denna mångfald. Kostnaden är 25 kronor per träd och minimum är 4 träd. 100 % av alla intäkter går direkt till trädplanteringen. Var med och plantera träd i Tibet – Tryck här!
Klimatsamarbete i Sverige
Green Cross ingår i nätverket KlimatSverige
Nätverket KlimatSverige växer med över 100 svenska organisationer. Nätverket samlar organisationer och enskilda som tar klimatforskningens varningar på fullt allvar. Syftet är att samla, bredda och stärka klimatrörelsen inom det civila samhället. Vi vill att Sverige går före i en snabb och rättvis global omställning till ett samhälle som respekterar planetens ekologiska och klimatmässiga gränser. Green Cross Sweden är invald i styrgruppen. För mer information om hur din organisation kan ansluta sig till KlimatSverige trycke här.
Green Cross stödjer Klimatriksdagen
Klimatriksdagen är en folkförankrad och partipolitiskt oberoende organisation som vill lyfta klimatfrågan till den framträdande politiska roll den behöver ha i vår samtid. Klimatriksdagen arbetar för att nå målen genom seminarier, debatter, analyser och opinionsbildning och allt utgår från det som är vårt demokratiska fundament: Folkriksdagen.
EarthxTV
EarthX är ett internationellt ideellt miljöforum med mål att förbinda ett globalt samhälle med syfte att utbilda och inspirera människor samt organisationer för att vidta åtgärder för en hållbar värld för framtida generationer.
EarthxFilm & EarthxTV visar filmer och framväxande media som utforskar miljöskydd, klimatförändringar och miljö, samtidigt som de hedrar hjältarna som arbetar för att skydda vår planet. EarthX uppdrag är att förvandla medvetenhet till handling genom konst och media.